Pikavipit

Pikavippi lainaPikavippi firmoja näyttää olevan nykyään netti pullollaan. Jos pistää vaikka domainini sanat ’rahaa nopeasti’ Google-hakuun, niin hakutulokset ovat pullollaan sponsoroituja tuloksia tällaisista korkealla korolla lainaa tarjoavista yrityksistä.

Kävinpä katsomassa yhden tällaisen sivuston (Credit24) saittia ja täytyy kyllä sanoa, että nämä tyypit osaavat todellakin tehdä tuohta. Jos haen vaikka 100€ pikalainaa kolmeksi kuukaudeksi, niin joudun lyhentämään tätä pientä lainaani 47€ kuussa, jolloin lainasta selvittyäni olen maksanut  takaisin tälle firmalle 141€. Melkoisen tuoton saa lainanantaja pikavipistä.

Eivätkä hassumpia ole nämä pidemmät kulutusluototkaan. Jos haetaan 1000€ kulutusluottoa, niin 1320€ on kokonaiskustannus takaisinmaksulle. Mukava 32% vuosituotto siis sijoittajalle.

Taitaa silti pikavippiyritysten parhaat päivät olla kohta ohi, sillä sen verran tälläkin saralla alkaa olemaan kilpailua. Niinhän tämä markkinatalous toimii, että jos yksi keksii hyvän idean niin kohta ovat kaikki matkimassa. Toisaalta matkimisessa sinänsä ei ole mitään vikaa, sillä kovempi kilpailu näkyy yleensä etuna palveluiden käyttäjille/ostajille.

Kun vikavippejä tarkemmin tarkastellaan, niin täytyy kyllä sanoa että ne ovat kyllä melkoisen turhia. Mikä on sellainen asia, johon oikeasti tarvitsen satasen lainan? Tuskin on olemassa mitään sellaista ostettavaa Suomen maassa, jota varten täytyisi ehdottomasti saada pikku laina hirmuisella korolla.

Tämä ei ole kuitenkaan palvelun tarjoajan vika, sillä hehän tietenkin tarjoavat sitä mille kysyntää on. Pikavippien kieltämisestä on myös kovasti keskusteltu. On ihan selvää, että näihin lainoihin on varmasti osa porukasta näppinsä polttanut, mistä on aiheutunut kaikenlaista mielipahaa. Itse kyllä vastustan aika jyrkästikin kaikenlaisia kieltoehdotuksia. Täyskiellot eivät globaalissa maailmassa toimi ja ne yleensä sorsivat suurinta osaa väestöstä. On kyse pikavipeistä, uhkapeleistä, alkoholista jne. niin suurin osa ihmisistä osaa käyttää näitä kaikkia kohtuudella, jolloin täyskielto sorsisi tätä väestönosaa.

Lakeja kannattaa kuitenkin säätää ja tarkentaa ongelmatapauksissa. Credit24:lla näyttää olevan ikäraja 19 vuotta alle tonnin lainalle ja 26 vuotta tuhannen ja kahden tuhannen lainoille. Lisäksi lainan todellinen vuosikorkokin on mainittuna. En tiedä lainsäädännöstä pikavippien osalta mutta oletan, että ainakin tuo kokonaisvuosikoron mainitseminen lainan yhteydessä on kirjattu lakiin. Tällainen kustannusinformaatio on mielestäni hyvä tuoda kuluttajalle esiin. Myös 26 vuoden raja isommille lainoille on mielestäni oikein fiksu menettely mutta se tuskin on lakiin kirjattu vaan Credit24 oma rajoitus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *