Valuuttakauppa mielenkiinnon kohteena

Tämän artikkelin kirjoitin vuoden 2008 alkupuolella siihen aikaan, kun valuuttakauppa oli vielä mielestäni uutta ja ihmeellistä. Nykyään treidaan voitokkaasti useina päivinä viikossa.

Näissä paikoissa treidaan valuutoilla

plus500Plus500 tarjoaa huikean määrän kohteita kaupankäyntiin: valuutat, osakkeet, indeksit, raaka-aineet.Pelaa »

Pohdintaa vuosien takaa (2008)

Kiinnostukseni valuuttakauppaa kohden heräsi siinä vaiheessa, kun uutisissa pyöri mainintoja WinCapitasta. Kaivoin esiin aamulehden sivuilta clubin esitteen, mikä minusta oli oikein mielenkiintoista luettavaa.

En ole ollenkaan asiantuntija valuuttakaupan saralla mutta sen tiedän, että valuuttakauppa on nollasummapeli. Toinen myy valuuttaa jollakin kurssilla ja toinen ostaa. Valuuttojen kurssit vaihtelevat ajanmyötä ja siinä vaiheessa kun pistän ostamani valuutan myyntiin, niin teen joko voittoa tai tappiota sen hetkisen valuuttakurssin mukaan. Jos teen voittoa, niin jonkun muun täytyy tehdä kaupoissa tappiota tai sitten toisinpäin. Nollasummapeli kuulostaa aina hyvältä tällaisen vanhan pokerinpelaajan korvaan –> niin pokerissa kuin valuuttakaupassakin rahat valuvat taitavamman taskuun.

ValuuttakauppaOkei…WinCapita mainitsee läystäkkeessään 50-200 leveragen eli “vivun”. Valuuttakauppa on bisneksenä niin järkyttävän suuri että valuuttojen kurssivaihtelut ovat tämän rahamassan takia niin pieniä, että tavallisen tallaajan sijoituksilla ei voi saada kunnon tuottoa sijoitukselleen järkevässä ajassa. Vivun avulla saadaan tämä ongelma korjattua siten, että otat vipukertoimen mukaisen riskin mukaan valuuttakauppaasi.

Tässä muutamia otteita samaisesta läystäkkeestä:
– Mikäli sijoituspääoma on 10.000 euroa, on 100-kertaisen limiitin (vipu) myötäkäytettävissä oleva sijoituspääoma 1.000.000 euroa.
– Mikäli kurssi odotusten mukaan nousee 1%:in kurssiin 1,01 olemme tehneet voittoa 100%:ia! 1.000.000 euroa x 1,01 = 1.010.000 euroa eli voittoa on tullut 10.000 euroa!

Selvä juttu, jos ollaan fiksuja, niin sijoitus poikii satakertaisen voiton, jos käytössä on satakertainen vipu.

Läystäke jatkaa näin:
– Tappiota emme voi tehdä enempää kuin sijoituspääomamme verran eli 10.000 euroa, vaikka limiitti onkin 100-kertainen.
– Winclub käyttää yhteen treidaukseenvain max 14% pääomasta, jolle maxtappio on vain 2,5 %, eli tulisi tehdä satoja maksimi miinus treidauksiaennen kuin pääoma oli syöty.

Tässä kohtaa alkaa hälytyskellot soittamaan, sillä nyt selvästi vähätellään tappioiden todennäköisyyttä. Jos on käytössä satakertainen vipu, niin voittojen myötä myös mahdolliset tappiot satakertaistuvat. Nuo maxtappio rajat eivät merkitse mitään, sillä 2.5% tappio tulee isolle vivulla että heilahtaa ja klubihan tietenkin tekee uusia kauppoja, kun edellinen maxtappio on saavutettua ja riski tappiolle on ihan yhtä suuri uudessa kuin vanhassakin kaupassa. WinCapitahan esittäytyy asiantuntija sijoitusklubina, joka omasta mielestään osaa sijoittaa paremmin kuin tavalliset tallaajat jolloin voittojen todennäköisyys on suurempi kuin tappioiden. Näin korkealla vivulla pelatessa on kuitenkin ihan selvää, että jopa huippusijoittajilla tulee toisinaan pitkiäkin aikavälejä, jolloin tulee taloudellisesti pataan oikein huolella.

Lisäksi puhuttiin 5% viikottaisesta tuotto-odotusta omalle sijoitukselle. Tuollainen tuotto on jo aivan mahdoton ylläpidettävä pitkällä juoksulla missä tahansa nollasummapelissä. Varsinkin kun on kyse passiivisesta sijoittamisesta, jossa itse ei tehdä muuta kuin annetaan raha muiden käytettäväksi.

WinCapita on nyt sitten kuopattu mutta näen valuuttakaupan silti potentiaalisena keinona tehdä rahaa nopeasti! Ikävä juttu vain, että työtä tämänkin ansaintamenetelmän eteen joutuu tekemään. Jotta homma onnistuisi, pitää olla pikkuisen parempi kuin muut, koska voitot tulevat jonkun toisen sijoittajan taskusta. Täytyy osata seurata maailman menoa esim. jos shekit nostaa öljybarrelin hintaa, niin miten se vaikuttaa valuuttoihin tai kuinka pitää homman hanskassa, kun omat valuuttasijoitukset eivät menekään niin hyvin kuin olisi odottanut.

Valuuttakauppa tuntuisi siis sopivan sellaisilla ihmisille, jotka pärjäävät myös pokerissa. Sellainen mielikuva minulla ainakin on. Taidanpa tutustua vielä tarkemmin tähän aiheeseen ja kirjoittelen sitten lisää 🙂